Main adventus popup trigger
X
Labdien! Kā mēs varētu Jums palīdzēt?
Sazinieties ar Adventus Solutions speciālistiem. Priecāsimies atbildēt!
Atcelt
Labdien! Kā mēs varētu Jums palīdzēt?

      

                          

Par stratēģijas trūkumu, viensētas domāšanu un efektivitātes palielināšanu Transporta nozarē.

Adventus Solutions piedalījās BiSMART konferencē Transports. Loģistika. Infrastruktūra.  24.05.2017. Rīgā

 

24.maijā Rīgā norisinājās Biznesa tehnoloģiju platformas BiSMART organizētā nozares konference "Transports. Loģistika. Infrastruktūra. Nozares izaicinājumi & attīstības perspektīvas". Visas dienas garumā transporta nozares konferencē tika runāts par biznesa tehnoloģiju ietekmi uz uzņēmumu darbību un efektivitāti, piedāvātajām iespējām un reālo pielietojumu. Adventus Solutions video intervijā demonstrēja jauno must-have darba gadžetuportatīvo spīkerfonu Jabra Speak 710.

 

Kā pasākuma vieslektors tika aicināts profesors Igors Kabaškins, kurš ieskicēja kopējo transporta politiku. Kā galveno tendenci loģistikas nozarē Kabaškins akcentēja biznesa tehnoloģiju ienākšanu. Augošākā sfēra – E-komercija. Pēc Kabaškina rīcībā esošajiem pētījumiem, loģistikas pakalpojumu izvēlē ārkārtīgi būtiska kļūst pakalpojuma drošība. Runājot par transporta nozares uzņēmumiem, par galvenajiem riskiem tiek uzskatītas izmaiņas globālajā ekonomiskajā arēnā. Savukārt, ieskatoties Latvijas situācijā, "loģistikas nozares "šaurais kakliņš" ir politiski institucionālais plāns, jo tieši politiķu ieinteresētība un aktivitāte ir tā, kas spēj izbīdīt valsts intereses starptautiskā arēnā", tā uzskata Kabaškins. Runājot par jauno zīda ceļu un tā lokāciju pasaules kartē, Latvijas diemžēl, šajā ceļā nav. Ja skatāmies uz sadarbības jautājumu, tad ir ārkārtīgi svarīgi, lai mēs kā valsts nestrādājam atsevišķi, mums - Baltijas valstīm jāstrādā kopā. Profesors Igors Kabaškins dalījās savā novērojumā un nožēlā par to, ka "Google meklētājā pēc atslēgas vārda Latvian Transport strategy (Latvijas transporta stratēģija) nav neviena linka, kurā varētu atrast Latvijas stratēģiju transporta nozares attīstībai. Salīdzināšanai, ievadot šo pašu frāzi par Lietuvu vai Igauniju, ir daudz ierakstu un linku, kuros skaidri izklāstīta šī stratēģija, plāni un perspektīvas." Kabaškins norāda, ka Latvijai vadības līmenī ir nopietni jāmaina skatījums uz kopējo valsts transporta koncepciju un jāveido spēcīga stratēģija.

           

Kabaškina ieskicētai problemātikai piekrita arī Rīgas lidostas valdes padomnieks Artūrs Kokars, kurš uzsvēra, ka, lai arī Rīga ir dominējošā lidosta Baltijas valstīs, konkurence starp reģioniem un valstīm  ir nežēlīga. "Small is beautiful" ir koncepts, pie kā Latvijai jāstrādā, tāpat kā jāstrādā pie stratēģijas formulējumiem. Runājot par avio pārvadājumiem, lielākā izaugsme plānojas Āzijas valstīs. Eiropā ir paredzama zināma stagnācija. Drīzumā pasaules lielākā lidosta tiks izbūvēta Stambulā. Runājot par vienu no lielākajām problēmām kravu pārvadājumos, Kokars atzīmēja, ka "no Ķīnas uz mūsu reģionu kravas var atvest par cenu no 1,5 līdz 2,5 Eur par kilogramu. Salīdzinājumam - no Somijas uz Ķīnu par 0,8 euro par kg. Lielākā problēma ir tajā, ka prece no Ķīnas nāk, bet no mums atpakaļ uz Ķīnu nav ko vest. Tas arī rada lielo cenas atšķirību un Latvijas ražotāji, pārvadātāji kļūst nekonkurētspējīgi"/ Lai šo situāciju risinātu, Rīgas Lidostai ir plāns piedāvāt uzņēmumiem par fiksētu tarifu vest arī mazas kravas no Hānas (Vācija) uz Āziju.

 

Turpinot par gaisa satiksmi un inovāciju, ar interesantiem faktiem klajā nāca Latvijas Mobilais telefons, kas seminārā ne tikai stāstīja par dronu izmantošanu, bet arī demonstrēja dronus savā stendā. "Latvijā ir vismaz septiņi dronu ražotāji. Tie izpelnījušies arī starptautisku uzmanību, jo Latvija bija viena no pirmajām, kas sāka izstrādāt šo tehnoloģiju. Līdz ar to dronu tehnoloģijās Latvijai ir spēcīgas pozīcijas, jo īpaši dronu vadības programmatūras izstrādē. Latvijā tika radīts pirmais pasaulē drons, kas seko līdzi objektam. Tāpat esam spēcīgi dronu tehnoloģijās, kas ļauj pārvadāt smagākas lietas. Pateicoties tai, Latvijā veikts arī pirmais pasaulē lēciens ar izpletni no drona," stāstīja LMT digitālo kanālu pārdošanas vadītājs Rūdolfs Maltavnieks. Viņš atklāja, ka LMT jau uzrunājis vairākus partnerus, kam dronu izmantošana ļautu būtiski uzlabot darbu. "Pašlaik vēl notiek izpētes darbi dažādās nozarēs, bet, visticamāk, pavisam drīz jau redzēsim dronu pakalpojumus arī darbībā. Pagaidām izplatītākais veids, kur Latvijā izmanto dronu risinājumus, ir teritorijas apsekošana, un šādiem mērķiem tos pielieto arī lauksaimniecībā," piebilda LMT pārstāvis.

 

Turpinot par inovāciju un efektivitāti, Telia Latvija pārstāvis Oskars Krastiņš atzīmēja, ka pāriešana no "visu daru pats" un mākoņpakalpojumu ir viens no pirmajiem soļiem uz efektīvāku uzņēmuma vadību. "Vēl tikai dažus gadus atpakaļ jebkuras jaunas sistēmas ieviešana un uzturēšana prasīja ļoti daudz laika, finanšu, enerģijas un zināšanu. Mākoņpakalpojums dod iespēju nomāt un izmantot visus šos pakalpojumus ērti un efektīvi. Mākoņtehnoloģiju nodrošinātājs ir tas, kurš rūpējas par to, lai viss darbotos nevainojami", atzīmēja Krastiņš. Lai apskatītu, cik daudz uzņēmumu Latvijā vēl neapzinās ieguvumus, ko nodrošina šī inovācija,Telia Latvija pārstāvis dalījās ar pētījuma rezultātiem, kuri parāda, ka Latvijā mākoņpakalpojumus lieto apmēram 8% uzņēmumu, salīdzinot ar Eiropu - 21%, savukārt, Skandināvijā tos izmanto ap 57% uzņēmumu.

 

Rezumējot - katram uzņēmumam ir sava specifika, savi uzstādījumi un principi, taču visiem ir būtiski sekot līdzi tendencēm, reaģēt uz izmaiņām un kāpināt savu efektivitāti ar biznesa tehnoloģiju palīdzību.

Par BiSMART

BiSMART ir biznesa tehnoloģiju platforma. Vieta, kur satiekas cilvēks, bizness un tehnoloģijas.
Apvienojot spēcīgākos nozares profesionāļus un progresīvākos uzņēmumus, kolaborācijā veidojam izcilu saturu - regulāras augstākā standarta konferences, meistarklases, vebinārus, apmācības, blogu, e-ziņas, video materiālus un sniedzam padomu. Vairāk par BiSMART aktivitātēm var uzzināt šeit: www.bismart.lv

BiSMART partneri: Telia Latvija, Latvijas Mobilais Telefons, Valmieras pilsētas pašvaldība, Corporate Solutions, IBM, Nordea banka, Fima, Cisco, Adventus Solutions, SAP, PwC Latvija, Mailigen, MacMaster, Canon, Datakom, New Black, Runas Kursi.lv, Zparks.lv, Radio SWH, Delfi, Lurosoft.

 

Adventus Solutions video intervija (08:17)

 

 

        

      

     Saistītie raksti:

| Adventus Solutions - BiSMART platformas partneris 

Kā uzrunāt digitālās ēras klientu? – BiSMART Forums - 2016

Kā efektīvāk sasniegt klientu digitālajā laikmetā?  BiSMART

 

All rights reserved. © Adventus Ltd.
Šī lietotne izmanto sīkdatnes, turpinot lietot šo lietotni, jūs piekrītat mūs sīkdatņu politikai.
Piekrītu